reteta-suc-de-rosii-mod-de-preparare-si-ingrediente-necesare-1

Reteta suc de rosii: mod de preparare si ingrediente necesare Leave a comment

Sucul de rosii este o bautura delicioasa, care poate fi servita atat ca atare, cat si ca ingredient in retete sau ca baza de supa. Dar stiai ca este, de asemenea, foarte usor de preparat acasa?

Acesta are un gust mult mai bun si mai autentic decat cel din comert, evident. Totodata, este si o metoda foarte buna de a valorifica o recolta bogata de rosii din gradina sau rosiile care isi pierd din fermitate si pe care nu vrei sa le arunci. Astfel, iti poti conserva rosiile acasa, astfel incat sa te poti bucura de ele pe tot parcursul anului. Iata o reteta simpla de suc de rosii pe care oricine o poate face indiferent de experienta in bucatarie!

Alegerea rosiilor

Un lucru important de retinut pentru orice reteta de suc de rosii este ca unele rosii sunt mai dulci decat altele, in functie de gradul de lor coacere sau de soiul lor. De aceea, pentru un suc mai savuros, secretul este sa folosesti rosii cat mai coapte, care sunt chiar moi la atingere, din soiuri frumoase, robuste si zemoase.

Oricum, aproape ca nu poti da gres cu niciun fel de rosii. In cel mai rau caz, vei obtine o cantitate mai mica daca rosiile sunt mult prea ferme sau mai putin parguite. De aceea este bine sa te pregatesti cu sticle sau borcane de diferite dimensiuni.

Sursa foto: freepik.com

Ingrediente de care ai nevoie pentru prepararea sucului de rosii

  • Rosii in cantitatea dorita;
  • O ceapa tocata marunt la fiecare kilogram de rosii;
  • 2 linguri de zahar la un kilogram de rosii (sau dupa gust);
  • Sare si piper dupa gust;
  • Acid citric sau suc de lamaie pentru imbuteliat;
  • Optional mai poti adauga cativa ardei si frunze de telina tocate marunt;
  • Alte condimente care asezoneaza foarte bine sucul de rosii daca acesta urmeaza sa fie folosit in sosuri: paprika, pudra de ceapa si de usturoi, boia iute sau pudra de chili (ori chiar cativa stropi de sos Tabasco dupa gust), foi de dafin sau rozmarin.

Echipamentul de care ai nevoie

  • Doua recipiente/boluri incapatoare in care sa pui rosiile;
  • Un cutit cu lama lata si bine ascutit;
  • Un ceaun relativ mare sau o cratita antiaderenta adanca;
  • Un aragaz sau o plita;
  • O lingura lunga pentru a amesteca rosiile in timp ce fierb;
  • O lingura adanca pentru a transfera rosiile si sucul;
  • O masina de tocat sau un blender;
  • Sita sau strecuratoare:
  • Palnie larga;
  • Recipiente de depozitare: sticle de diferite dimensiuni, borcane, caserole etc
  • O carpa umeda si una uscata;
  • O a doua cratita pentru a fierbe borcanele.

Cum se prepara sucul de rosii?

  1. Rosiile se taie grosier, avand grija sa decupezi cotorul din mijloc. Impreuna cu ele se taie si ceapa si restul legumelor daca alegi o compozitie mixta.
  2. In oala adanca pe care o ai pregatita se pun la fiert rosiile impreuna cu celelalte legume si condimente.
  3. Se lasa totul pe foc mediu pana acest amestec da in clocot (in general dureaza cca 30 de minute) si se indeparteaza oala inainte de a se evapora toata apa. Ai grija sa amesteci de mai multe ori, intorcand rosiile de jos in sus pentru o gatire uniforma.
  4. Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita cu ochiuri fine sau printr-o strecuratoare.
  5. Sucul obtinut dupa strecurare sa lasa intr-un recipient la racit, iar pulpa ramasa poate fi valorificata separat sub forma unui sos mai consistent.
  6. Daca sucul obtinut urmeaza sa fie consumat in urmatoarele zile, acesta poate fi depozitat in frigider, intr-un borcan cu capac. Poate rezista astfel pana la 7 zile.

Sursa foto: freepik.com

In cazul in care sucul de rosii este destinat conservarii pe o perioada mai indelungata se trece la urmatoarea etapa.

  1. Sucul rezultat in urma separarii de pulpa si pielita se pune inapoi intr-o cratita si apoi la fiert.
  2. Adauga sare si piper dupa gust si orice alte condimente pe care le doresti.
  3. Asteapta pana sucul ajunge la fierbere pentru a se putea imbina aromele cat mai bine, insa nu-l fierbe excesiv pentru ca se vor pierde din gust si proprietati.
  4. Dupa ce s-a fiert, lasa sucul sa se odihneasca in oala.
  5. Odata ce sucul de rosii s-a racit complet, se incepe portionarea lui in sticle pentru sosuri sau borcane pentru a putea fi depozitat.

Cum se conserva sucul de rosii?

In cazul in care doresti sa conservi sucul de rosii, ai nevoie de borcane sau sticle de diferite dimensiuni si de un adaos de conservant. Poti folosi zeama de lamaie, acid citric concentrat, aspirina sau diferite formule de conservant din comert. Acest lucru impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare care ar duce la fermentarea produsului.

Tot pentru conservarea sucului este necesara sterilizarea borcanelor. Acest lucru se face foarte simplu, prin fierberea in prealabil a borcanelor intr-o oala in care ai mai adaugat cateva linguri de zeama de lamaie.

Urmatoarea etapa este turnarea sucului obtinut direct in sticle sau borcane in timp ce acestea sunt inca fierbinti, lasand 2-3 centimetri deasupra. Imediat dupa acest pas, aseaza borcanele intr-o oala pe baie de apa pentru 10-15 minute pentru a sigila in mod natural capacele prin crearea unui vid.

Odata ce acest proces a fost finalizat, scoate borcanele de la fiert si lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei peste noapte.

Ideal ar fi sa etichetezi borcanele (sau sticlele) cu data fabricarii si sa le pastrezi intr-un loc intunecos si racoros. Sucul de rosii se pastreaza pana la un an daca este conservat corespunzator.

O alta metoda de a conserva sucul de rosii este prin congelarea lui in pungi sigilate bine, lasand un spatiu de cel putin 2,5 cm pentru a permite expansiunea pe masura ce ingheata.

In acest moment ai deja un produs natural si aromat, numai bun de pregatit retete delicioase. In plus, stiai ca sucul de rosii cumparat de la magazin poate fi foarte bogat in sodiu? Acest lucru face ca sucul cumparat din magazin sa piarda o parte din beneficiile pentru sanatate. Facand acasa suc de rosii de la zero, ai control total asupra gustului si calitatii acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *