cum-se-face-vinul-de-casa-de-la-culesul-strugurilor-pana-la-imbutelierea-acestuia-1

Cum se face vinul de casa: de la culesul strugurilor pana la imbutelierea acestuia Leave a comment

Daca iti doresti sa ai un vin bun in casa, fie ca vrei sa-i servesti pe musafiri sau sa stii ca bei un pahar care sa-ti mearga la inima, atunci sa-l prepari chiar tu este o idee foarte buna. Un vin curat, fara adaos de conservanti are un gust unic si este o alegere ideala cand este savurat cu preparate care-i pun si mai mult in valoare gustul.

Esti norocosul posesor al unei frumoase vite de vie? Iti spunem noi ce ai de facut, pas cu pas, pentru ca in final sa te bucuri de un vin bun. Cel mai probabil ai asistat si chiar ai participat la prepararea vinului la bunici, la tara. In acest caz, ai amintiri foarte frumoase pe care le asociezi cu acest proces. Fie ca ai trait culesul viei in familie si ai asistat la prepararea vinului, fie ca esti novice si nu ai vazut niciodata acest proces, vei afla informatiile de care ai nevoie, sfaturi si secrete.

Cum se culeg strugurii?

Este cunoscut faptul ca toamna se culege vita de vie si se prepara vinul. In functie de conditiile meteorologice, de regiune si de soiul vitei de vie, perioada in care se culeg strugurii difera.

Ca sa iti dai seama daca este momentul propice sa culegi strugurii, verifica culoarea boabelor, marimea lor si, bineinteles, gusta-i. Ei trebuie sa fie foarte bine copti. O alta metoda este sa verifici cat de repede se rupe un ciorchine de pe creanga. Daca se desprinde usor, este momentul sa culegi via, la fel si daca boabele se rup usor de pe ciorchine. Iata apoi ce vei avea de facut:

  • echipeaza-te corespunzator cu manusi si o foarfeca nu foarte mare;
  • taie coditele strugurilor, usor cu foarfeca, pentru a nu strivi boabele;
  • ai grija atunci cand tai, sa pastrezi cea mai mare parte din codita;
  • culege strugurii dinspre partea inferioara spre partea superioara a vitei de vie;
  • asaza strugurii in ladite de lemn, pe straturi sau in saci de plastic (din care sa-i rastorni dupa cateva ore);
  • nu lasa strugurii culesi in soare.

De stiut!

  • Doar strugurii bine copti sunt buni pentru a face vinul.
  • Pune strugurii in recipiente din lemn, plastic sau inox. Nu folosi fier sau aluminiu, deoarece gustul vinului se va altera.
  • Nu pastra foarte mult timp strugurii in sacii de plastic (maxim 4-5 ore). De fapt, odata culesi strugurii, procesul de preparare a vinului trebuie sa inceapa cat mai repede.

Shutterstock

Cum pregatesti vinul de casa?

Dupa ce ai cules strugurii, este important sa te asiguri ca toate recipientele pe care le vei folosi sunt curate si uscate. Apoi vor urma zdrobirea si fermentatia. Iata toti pasii pe care ii vei avea de facut:

  • inlatura boabele alterate, pastreaza doar boabele bune si indeparteaza-le de pe ciorchine; atat ciorchinii goi, cat si coditele se inlatura pentru a nu afecta gustul vinului;
  • acum te poti ocupa de zdrobirea strugurilor; pune boabele intr-un recipient care sa aiba o dimensiune adecvata cantitatii tale de struguri si sa nu fie metalic, pentru ca are loc oxidarea, caz in care gustul se schimba; zdrobeste boabele cu mana sau cu o unealta de lemn, pentru a iesi zeama din ele (acesta este mustul); semintele nu trebuie zdrobite, fiindca vor face vinul amar;
  • zeama pe care ai obtinut-o (mustul) se pune la fermentat intr-un butoi de lemn sau plastic ori chiar intr-un borcan de sticla potrivit de mare, daca ai la indemana prin casa; nu se umplu vasele pana sus, ci se lasa loc pentru fermentare;
  • fiindca aerul nu trebuie sa intre in butoi in timpul fermentatiei (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si otetirea vinului), se foloseste un dop gaurit pe mijloc, in care se fixeaza un furtunas, cu celalalt capat pus intr-o sticla cu apa;
  • mustul se transforma in vin datorita drojdiilor, niste microorganisme care pentru a se dezvolta au nevoie de un mediu uscat si racoros; prin urmare, zeama obtinuta in urma zdrobirii pastreaz-o intr-un loc intunecat, la o temperatura ce poate fi cuprinsa intre 18 – 25 de grade;
  • durata pentru fermentatie variaza de la caz la caz, in functie de temperatura din incapere (cu cat este mai cald, cu atat mustul fermenteaza mai repede); retine ca un timp optim pentru fermentare este de doua-trei saptamani, deci nu grabi procesul;
  • dupa incheierea procesului de fermentatie, vinul incepe sa se limpezeasca, elementele solide (drojdiile) se lasa la baza vasului; acum este momentul sa muti vinul in alt vas, pentru a nu prinde gust amar de la excesul de drojdie.

De retinut!

  • Incaperea in care se tine mustul pentru fermentare trebuie sa fie bine aerisita, pentru a evita posibile accidente legate de emisia de dioxid de carbon.

Foloseste doar recipiente si unelte (pentru zdrobire) din lemn, plastic sau inox. Fereste-te de cele din fier pentru ca vinul sa nu capete un gust oxidat.

Shutterstock

Cum se depozitează vinul?

Vinul prinde gustul final in etapa de maturare, numita si fermentare linistita. Aceasta are loc dupa ce vinul a fost scurs, drojdia fiind indepartata. Iti recomandam sa il pastrezi in sticle de vin, pe care le poti achizitiona online de pe site-ul nostru. Poti opta pentru sticle de 750 de mililitri, transparente, potrivite pentru vinurile albe si roze sau alege sticle de vin olive, potrivite pentru vinurile rosii. Iata ce trebuie sa mai stii:

  • dupa ce vinul este limpede si nu mai fermenteaza, transfera-l in sticle, sigilate cu dopuri de pluta – acestea sunt cele mai bune pentru ca realizeaza o inchidere etansa; sticlele trebuie sa fie umplute pana in partea superioara, dar lasand un spatiu de 10 – 15 milimetri de la suprafata vinului la nivelul dopului;
  • inserează dopurile rapid, pentru ca vinul sa nu stea prea mult in contact cu aerul; te poti ajuta de un dopuitor manual;
  • la final monteaza capisoane termocontrolabile care au rolul de a proteja dopul de pluta, implicit aroma vinului si, nu in ultimul rand, aplica etichete care sa ofere detaliile despre vin;
  • depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si intunecat, acum avand loc procesul de maturare (vinul isi formeaza gustul final); temperatura optima este cuprinsa intre 7 si 18°C; totodata, este important ca temperatura din incapere sa nu fluctueze, deci sa fie o temperatura constanta;
  • in prima faza, pentru 24 de ore, tine sticlele in pozitie verticala pentru ca dopul sa se muleze perfect pe gatul sticlei si vinul sa se aseze;
  • in final, pune sticlele de vin la pastrare asezate orizontal (pentru ca vinul sa fie in contact cu dopul, prevenindu-se uscarea lui; in caz contrar, cu timpul dopul se usuca, se reduce in dimensiuni, iar aerul poate patrunde in sticla, afectand calitatea bauturii).

De stiut!

  • Nu depozita vinul in aer liber, pentru ca temperatura nu este constanta si este prea multa lumina.
  • Odata desfacuta o sticla pe care nu ai inceput-o, nu o pune in frigider, fiindca este o temperatura prea mica, iar savoarea se va pierde.

In concluzie, daca iti doresti sa te bucuri de un vin bun de casa, este necesar sa urmezi etapele de preparare, sa creezi niste conditii optime de pastrare a acestuia si sa te asiguri ca ai recipientele si ustensilele necesare. Noi iti punem la dispozitie sticle pentru vin, astfel ca iti va fi mai mare dragul sa-l servesti la o ocazie speciala. Totdata, datorita aspectului profesionist pe care il vei da vinului tau de casa, cu ajutorul unor sticle frumoase, iti va fi usor sa il faci cadou. In felul acesta, vei impartasi din savoarea lui cu cei dragi tie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *