sirop-de-soc-facut-in-casa-reteta-pas-cu-pas-1

Sirop de soc facut in casa: reteta pas cu pas Leave a comment

Siropul de soc este un preparat delicios si plin de savoare care te incanta cu gustul sau proaspat si aromat. Fie ca il consumi intr-o combinatie clasica, alaturi de apa minerala sau il folosesti la prepararea diferitelor deserturi, acest sirop te va surprinde cu aroma unica si notele sale florale. Daca iubesti produsele naturale, te invitam sa descoperi in continuare cum poti prepara un sirop de soc simplu si gustos chiar la tine acasa, dar si cum este recomandat sa il pastrezi.

De ce sa prepari sirop de soc si care sunt beneficiile sale?

Pe langa aroma sa caracteristica, siropul de soc preparat in casa ofera si o serie de beneficii pentru sanatate. Florile de soc sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si compusi cu efect antiinflamator, iar siropul este folosit de multa vreme pentru efectele sale benefice asupra imunitatii.

Siropul preparat in casa contine, in general, o cantitate mai mica de zahar decat cel pe care il poti cumpara din comert. Probabil unul dintre cele mai importante avantaje atunci cand prepari chiar tu aceasta bautura este faptul ca ai mai mult control asupra calitatii si a cantitatilor ingredientelor folosite. Poti culege cele mai proaspete flori de soc, poti ajusta cantitatea de zahar si vei sti cu siguranta ca siropul pe care il consumi nu contine alti excipienti.

In plus, poti adapta siropul de soc preparat acasa la preferintele tale prin adaugarea aromelor tale favorite, precum vanilie sau scortisoara. Acest lucru va oferi un plus de savoare produsului final si poate face diferenta dintre un sirop bun si unul excelent.

Ingrediente necesare

Nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru prepararea siropului de soc. Este recomandat, insa, sa respecti pe cat posibil cantitatile din reteta. Ai nevoie de:

  • 750 de grame de flori de soc;
  • 3 litri de apa;
  • 3 kilograme de zahar;
  • 4-6 lamai (in functie de dimensiune).

Instructiuni pas cu pas pentru prepararea siropului de soc

Pentru a obtine siropul de soc, urmeaza aceste etape:

  1. Recolteaza florile de soc

Sursa foto

Este ideal ca florile sa fie cat mai proaspete, pentru a putea elibera o cantitate optima de suc in timpul prepararii. Astfel, florile de soc trebuie culese dimineata, cand nivelul de hidratare al acestora este maxim. In cazul in care nu recoltezi florile si le cumperi, ai grija ca acestea sa nu fie ofilite sau uscate.

  1. Spala si curata florile cu atentie

Adauga florile intr-un vas mare cu apa rece si spala-le cu grija pentru a indeparta cat mai bine praful si insectele. Daca este nevoie, schimba apa de cateva ori pana cand aceasta ramane curata in urma clatirii. Nu folosi un jet puternic de apa, pentru a nu distruge florile, iar la final, scurge cu grija lichidul ramas.

  1. Alege florile de pe tija ciorchinelui

Pentru un sirop de calitate, alege cu atentie florile si desprinde-le usor de pe tija ciorchinelui. Este ideal sa alegi flori cat mai deschise, care pot elibera cea mai mare cantitate de nutrienti si arome.

  1. Prepara siropul

Pune pe foc o oala incapatoare in care ai turnat cantitatea recomandata de apa. Adauga zaharul dupa ce apa s-a incalzit usor, pentru ca acesta sa se dizolve cat mai rapid. Adauga apoi si lamaile taiate rondele si lasa tot amestecul sa fiarba timp de aproximativ 10-12 minute.

  1. Cand siropul este gata, adauga florile de soc

Sursa foto

Dupa ce ai stins focul, lasa tot amestecul sa ajunga la temperatura camerei. La final, adauga florile de soc. Acopera vasul cu un capac.

  1. Lasa amestecul la macerat

Pentru ca nutrientii din soc si aromele florilor sa patrunda cat mai bine in sirop, lasa amestecul obtinut la macerat, la loc racoros, timp de 3 zile. Daca prepari siropul pe timpul verii, il poti lasa la macerat si la frigider, timp de 5 zile, pentru ca variatiile de temperatura din mediul ambiant sa nu influenteze foarte mult amestecul.

  1. Strecoara siropul obtinut

Foloseste o bucata de tifon sau o strecuratoare cu ochiuri fine pentru a indeparta florile si reziduurile acestora din sirop. Lichidul obtinut trebuie sa aiba o claritate buna, sa fie auriu si gros.

Cum imbuteliezi si pastrezi siropul de soc preparat in casa?

Pentru a te putea bucura de preparatul obtinut pentru un timp indelungat, este nevoie sa il imbuteliezi corespunzator si sa il pastrezi in conditiile potrivite. Foloseste sticle pentru siropuri calitative, curata-le temeinic si sterilizeaza-le la cuptor pentru a crea mediul propice pentru pastrarea siropului.

Cu ajutorul unei palnii, toarna siropul in sticle si asigura-te ca nivelul lichidului ajunge pana la gatul sticlei. Foloseste dopuri din aluminiu a inchide cat mai bine recipientele si depoziteaza-le intr-un loc uscat si racoros, spre exemplu in camara. Siropul de soc preparat in casa poate fi consumat, in general, timp de 6 luni.

Pentru a identifica rapid termenul de valabilitate al siropului pregatit de tine, foloseste etichete pentru sticle si noteaza data prepararii. O eticheta mai mare te ajuta sa  diferentiezi diferite tipuri de sirop, in cazul in care incerci mai multe retete sau folosesti alti indulcitori in loc de zahar. Noteaza si aromele folosite, daca este cazul.

Te-ai gandit sa oferi acest preparat delicios, pregatit cu meticulozitate chiar de tine si catorva persoane dragi? Foloseste o panglica decorativa pentru a conferi un aspect special sticlelor inainte de a le darui. Cu siguranta vei face o impresie placuta!

Descopera si tu farmecul unic al siropurilor de casa si pregateste retete delicioase, exact pe gustul tau! Magazinul nostru online, sticle.ro, iti vine in ajutor cu o gama variata de recipiente din sticla si plastic, dopuri, etichete si alte accesorii utile, pentru ca tu sa poti conserva preparatele de casa in cele mai bune conditii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *