sirop-de-salcam-ce-beneficii-are-si-cum-se-prepara-1

Sirop de salcam: ce beneficii are si cum se prepara? Leave a comment

Siropul de salcam, pe langa faptul ca are un gust fin si delicat, vine la pachet si cu o multime de beneficii pentru sanatate. Este o bautura naturala, fara conservanti, cu un parfum divin, care iti alinta simturile. Afla din randurile de mai jos cum poti prepara siropul de salcam din doar 4 ingrediente si ce beneficii poate avea acesta asupra sanatatii noastre!

Ce beneficii are siropul de salcam?

Siropul de salcam are multiple beneficii pentru sanatate. Printre acestea, se numara capacitatea sa de a calma tusea si durerile in gat, fiind un remediu natural cu proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene si antitusive. De asemenea, consumul de sirop de salcam poate avea efecte benefice asupra sistemului digestiv, ajutand la ameliorarea constipatiei si a altor probleme digestive, precum diareea.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, siropul de salcam poate fi util in si tratarea unor boli ale pielii, precum taieturi, rani sau eczeme. Oamenii de stiinta si cercetatorii considera ca acest efect se poate datora compusilor chimici prezenti in florile de salcam, cum ar fi alcaloizii, glicozidele și flavonoidele. [1]

Ingrediente necesare pentru siropul de salcam

Pentru prepararea siropului de salcam ai nevoie de foarte putine ingrediente, insa este recomandat sa tii cont de cantitatile sugerate, astfel incat sa obtii o consistenta corecta si un gust echilibrat. Iata o reteta de sirop de salcam simpla :

  • 1 kg de flori de salcam curatate de pe codita;
  • 1 lamaie medie;
  • 1 kg zahar tos;
  • 2 litri de apa.

Din cantitatile sugerate anterior poti obtine 1.5 litri de sirop concentrat de salcam. In cazul in care vrei sa prepari o cantitate mai mare de sirop, asigura-te ca ai la indemana sticle sau borcane de diferite dimensiuni.

Instructiuni pas cu pas pentru prepararea siropului de salcam

Sursa foto: Shutterstock

Mai departe, pentru a prepara siropul de salcam, urmeaza etapele urmatoare:

  1. Culege florile de salcam atunci cand sunt foarte bine inflorite

De obicei, salcamul incepe sa infloreasca in jurul mijlocului lunii mai si continua pana la finalul lunii iunie. Este de preferat sa le recoltezi din zone sigure, departe de poluarea orasului. In cazul in care nu ai acces la o astfel de zona si vrei, totusi, sa te bucuri de un sirop de salcam preparat de tine, cumpara florile din piata locala.

  1. Desprinde gentil florile de pe ciorchine

Scutura bine florile de praf si eventuale insecte, apoi incepe sa scoti florile de pe tija, tinand codita cu o mana si tragand usor florile in jos. Codita poate da siropului o nota amaruie.

  1. Spala florile de salcam

Dupa ce ai terminat de scos toate florile, pune-le intr-o sita si spala-le bine sub jetul de apa. Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti lasa florile 30 de minute in apa rece.

  1. Prepara compozitia siropului

Intr-o oala incapatoare, pune apa si zaharul si lasa sa dea in 2-3 clocote pana cand se ingroasa si obtii consistenta unui sirop. Pune florile de salcam si lamaia taiata felii peste siropul de zahar si amesteca bine, apoi mai lasa sa dea in 1-2 clocote, maximum 20 de minute. In acest mod, florile isi vor elibera din aroma, iar lamaia va impiedica zaharisirea compozitiei.

  1. Lasa amestecul la macerat

Inchide focul si lasa compozitia la macerat pentru 24 de ore la temperatura camerei. Daca iti doresti ca florile sa transfere toata aroma lor siropului, poti lasa amestecul sa fermenteze timp de 3 zile, la figider.

  1. Strecoara siropul

Toarna siropul intr-o sita de dimensiuni mai mari si strecoara-l intr-un recipient curat. Asigura-te ca apesi bine peste flori cu o lingura, astfel incat sa obtii un sirop concentrat si ca nu risipesti din bautura. Lichidul obtinut trebuie sa aiba o culoare aurie uniforma si sa fie gros.

Cum imbuteliezi siropul de salcam?

Sursa foto: Shutterstock

Inainte sa umpli sticlele pentru siropuri, este foarte important sa te asiguri ca recipientele sunt sterilizate. In acest scop, spala cu apa calduta si detergent fiecare sticla, apoi sterilizeaza-le fie prin fierbere, fie in cuptor.

Prima metoda presupune sa le asezi intr-o oala, sa torni peste apa calda, apoi sa le lasi sa fiarba pentru aproximativ 10 minute. Dupa scurgerea timpului, scoate-le imediat si umple-le cu sirop, astfel incat sa eviti contaminarea lor cu bacteriile din aer.

Pentru a doua metoda de sterilizare, preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si asaza sticlele pe tava universala, apoi lasa-le in interior pentru aproximativ 10 minute. Dupa trecerea timpului, umple-le imediat cu sirop.

Atentie! Nu este recomandat sa umpli recipientele fierbinti cu lichid rece sau sa pui lichid fierbinte in recipiente reci. Daca siropul este rece, incalzeste-l putin inainte sa il torni pentru pastrare.

Dupa umplerea tuturor sticlelor, inchide-le foarte bine cu dopuri din aluminiu, apoi acopera-le cu prosoape, astfel incat procesul de sterilizare sa continue pana la racirea completa. Siropul poate fi pastrat in camara pana la 6 luni.

La ce poti folosi siropul de salcam?

Iata cum poti folosi siropul de salcam!

  1. In bauturi – este un ingredient delicios si sanatos pentru indulcirea diverselor bauturi, precum ceai, limonada sau apa minerala.
  2. In deserturi – poti folosi acest preparat ca indulcitor pentru prepararea prajiturilor, fursecurilor, budincilor, cremelor etc. De asemenea, poate fi adaugat peste fructe proaspete sau inchetata pentru un gust dulce si natural.
  3. Direct din sticla, ca tratament natural – proprietatile antiinflamatorii ale siropului de salcam il fac o alegere excelenta pentru tratarea durerilor de gat sau tusei.

Pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, este important sa retii ca siropul de salcam nu trebuie sa fie consumat in exces.

Descopera gustul inconfundabil al siropului de salcam preparat in casa si bucura-te de beneficiile sale asupra sanatatii! Daca te-ai decis ca vrei sa il pregatesti si tu, achizitioneaza de pe site-ul nostru recipientele din sticla, dopurile si etichetele necesare pastrarii siropului in conditii optime!

Surse

[1] Cronkleton, Emily. “What Is Mastic Gum and How Is It Used?” Healthline, Healthline Media, 21 Sept. 2017, www.healthline.com/health/mastic-gum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *