Murăturile sunt un adevărat simbol al tradiției culinare românești și un mod minunat de a degusta legumele proaspăt recoltate vara și toamna, pe tot parcursul anului. Te-ai întrebat, însă, cum poți obține murături crocante și bine condimentate, care să reziste fără probleme peste iarnă? Ei bine, dacă vrei să te bucuri de gustul autentic al legumelor murate făcute acasă, tot ce trebuie să faci este să urmezi îndeaproape rețetele de mai jos!
Varza murată ca la bunica
Nimic nu se compară cu gustul autentic al verzei murate conservate în butoi, pe care o poți folosi cu succes la rețetele de sărmăluțe sau varză călită. Pentru a prepara varză murată în stil tradițional ai nevoie de:
- 10 verze potrivite;
- 500 de grame de sare grunjoasă fără iod;
- 2-3 crenguțe de mărar uscat;
- 1 gutuie;
- câteva boabe de porumb.
Spală verzele cu atenție, taie-le în jumătăți și îndepărtează cotoarele. Apoi, așază-le în butoi și presară sare între straturi. Pune printre ele mărarul, gutuia tăiată felii și boabele de porumb, pentru un plus de aromă. Toarnă apă rece cât să acopere totul. În primele zile, ventilează din când în când butoiul cu ajutorul unui tub sau al unui furtun, ca să elimini gazele formate. Dacă vrei să păstrezi varza în porții mai mici, poți folosi borcane mari. Acestea sunt mult mai ușor de manevrat și depozitat, mai ales dacă ai nu ai un spațiu foarte generos în cămară.
Murături în saramură: cea mai simplă rețetă
Saramura conferă acel gust autentic murăturilor de casă și te ajută să obții legume delicioase, cu o textură crocantă. Ai nevoie de:
- 3 litri de apă;
- 3 linguri pline de sare grunjoasă;
- 1 linguriță de boabe de piper;
- 1 linguriță de boabe de muștar;
- frunze de vișin sau hrean;
Toarnă sarea în apă și fierbe amestecul. Lasă saramura să se răcească bine. Așază gogonelele în borcane și toarnă saramura rece peste ele. Borcanele de 1,5 – 2 litri sunt ideale pentru familiile de 2-4 persoane. Desigur, pentru a păstra calitatea murăturilor, nu uita să alegi capace pentru borcane de bună calitate, care sigilează perfect și nu permit pătrunderea aerului.
Murături asortate în saramură: o diversitate de arome într-un singur borcan
Dacă preferi varietatea în farfurie, încearcă această rețetă de murături asortate în saramură. Pentru a o prepara, ai nevoie de:
- conopidă;
- castraveți;
- morcovi;
- gogonele;
- pepeni mici;
- 4-5 căței de usturoi;
- 4 frunze de dafin;
- 3 litri de apă;
- 3 linguri de sare grunjoasă.
Pune legumele în borcane mari, în straturi alternante, până aproape de gura recipientului. Adaugă usturoiul și frunzele de dafin, apoi toarnă saramura pe care ai pregătit-o în prealabil. Închide bine borcanele și păstrează-le la loc răcoros. Pentru un aspect frumos și o cămară bine organizată folosește etichete pentru borcane. Notează data preparării, astfel încât, dacă ai mai multe produse de acest tip să știi în ce ordine să le consumi.
Ceapă murată: gustul dulce-acrișor perfect pentru iarnă
Ceapa murată merge perfect lângă fripturi, cârnați sau mâncăruri tradiționale. Pentru această rețetă ai nevoie de:
- 2 kilograme de ceapă de mici dimensiuni;
- 1 litru de oțet de vin alb;
- 500 de mililitri de apă;
- 2 linguri de sare;
- 1 lingură de zahăr;
- 1 linguriță de piper boabe;
- 2 foi de dafin.
Curăță ceapa și pune-o în borcane potrivite. Fierbe oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele. Toarnă lichidul fierbinte peste ceapă și închide imediat borcanele. Folosește borcane de 720 de mililitri pentru porții ideale și păstrează-le într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.
Murături asortate la butoi: rețeta ideală pentru familii numeroase
Dacă vrei să pregătești murături pentru toată iarna, un butoi de dimensiuni medii sau mari este alegerea perfectă. Adaugă în el:
- 5 kilograme de castraveți;
- 3 kilograme de gogonele;
- 2 kilograme de morcovi;
- 1 kilogram de ardei grași;
- 2-3 bucăți de țelină;
- hrean, mărar uscat, foi de dafin.
Pregătește o saramură din 3 linguri de sare la 1 litru de apă și toarn-o peste legumele bine presate în butoi. Acoperă totul cu o greutate, astfel încât legumele să rămână scufundate complet. Această metodă tradițională îți oferă o diversitate de arome autentice pe care vei iubi să le descoperi alături de preparatele pe bază de carne sau cu sosuri savuroase!
Ardei cu varză la murat: gustul copilăriei
Dacă vrei să te delectezi cu niște ardei umpluți cu varză delicioși, ai nevoie de:
- 2 kilograme de ardei grași;
- 2 kilograme de varză albă tocată fin;
- 2 linguri de sare pentru varză;
- 1 litru de apă;
- 1 lingură de sare pentru saramură.
Umple ardeii cu varza sărată și frământată bine cu mâna. Așază-i în borcane și toarnă peste ei saramura fiartă și răcită. Vei obține niște legume aromate și crocante, care merg de minune lângă o varietate de feluri principale.
Castraveți în saramură pentru iarnă
Castraveții murați nu lipsesc din nicio cămară tradițională. Pentru rețeta clasică de castraveciori murați, ai nevoie de:
- 3 kilograme de castraveți mici;
- 2-3 rădăcini de hrean;
- mărar uscat;
- boabe de piper;
- 3 litri de apă;
- 3 linguri de sare grunjoasă.
Așază castraveții în borcane mari, iar printre ei adaugă tije de mărar și hrean. Apoi, toarnă saramura răcită și închide bine borcanele. Depozitează recipientele într-un loc rece și întunecos pentru a favoriza procesul de conservare.
Acum știi ce ai de făcut dacă vrei să obții cele mai gustoase murături pentru iarnă! Alege legume proaspete, respectă cantitățile și nu uita de calitatea borcanelor, a capacelor și a accesoriilor folosite. Pe sticle.ro găsești tot ce îți trebuie — de la borcane mici, medii și mari, până la capace rezistente și etichete elegante. Comandă totul simplu și rapid, direct din confortul casei talem și pregătește-ți cămara pentru iarnă!