otet-de-mere-facut-in-casa-reteta-pas-cu-pas-1

Otet de mere facut in casa: reteta pas cu pas Leave a comment

Otetul de mere este un preparat natural cu un gust bogat si savuros si numeroase beneficii pentru sanatate. Pe langa utilizarile sale variate in bucatarie, pentru aromatizarea salatelor si a mancarurilor, otetul de mere are si alte intrebuintari in rutina de ingrijire a casei sau chiar in ritualurile de infrumusetare a pielii si parului. Indiferent cum alegi sa il folosesti, trebuie sa stii ca poti prepara acest produs chiar la tine acasa, simplu si rapid! Te invitam sa descoperi in continuare ce pasi trebuie sa urmezi.

Ingredientele si ustensilele necesare pentru prepararea otetului de mere

Pentru a prepara otet de mere chiar la tine acasa, nu ai nevoie decat de trei ingrediente:

  • 2 kilograme de mere;
  • 2 litri de apa;
  • 100 de grame de zahar sau miere.

Desigur, poti adapta aceasta reteta, in functie de cantitatea de otet pe care vrei sa o obtii. De asemenea, pentru ca intreg procesul de preparare sa fie cat mai eficient, vei avea nevoie si de cateva ustensile si accesorii, precum:

  • un cutit cu lama bine ascutita;
  • un borcan de dimensiuni potrivite;
  • o lingura cu coada lunga pentru amestecat;
  • o palnie;
  • o strecuratoare sau cateva bucati de tifon curat;
  • recipiente pentru pastrarea produsului finit, precum cateva sticle pentru otet.

Tine cont de faptul ca recipientele pe care le vei folosi pentru pastrarea otetului trebuie sa fie sterilizate in prealabil, pentru a distruge microorganismele. Pentru acest proces, spala cu atentie sticlele pe care vrei sa le folosesti si verifica sa nu existe fisuri sau ciobituri la gura acestora, in cazul in care le refolosesti. Apoi, asaza sticlele inca umede pe o tava metalica si introdu-le in cuptor. Seteaza temperatura la 105-110 °C si lasa-le sa se incalzeasca treptat. Cand observi ca picaturile de apa s-au evaporat, mai lasa-le inca un minut, apoi opreste cuptorul si asteapta ca sticlele sa se raceasca treptat.

Cum prepari otetul de mere?

Dupa ce ti-ai pregatit toate ingredientele si ustensilele de care ai nevoie, este timpul sa dai start procesului de preparare. Iata care sunt pasii principali!

Pasul 1 – Spala si pregateste merele

Primul pas pentru a obtine un otet de mere delicios este sa speli cu atentie fructele sub un jet de apa rece, pentru a indeparta cat mai bine praful si impuritatile. Taie apoi fiecare mar in felii si curata cu grija partea din mijloc ce contine codita si semintele. Apoi, taie merele in cubulete cu dimensiuni de 2-4 centimetri, pastrand coaja.

Pasul 2 – Pregateste amestecul pentru fermentare

Adauga cubuletele de mere intr-un borcan din sticla pana cand acesta este trei sferturi plin. Pune zaharul sau mierea si toarna apoi apa fierbinte pana cand lichidul depaseste cu cativa centimetri nivelului merelor. Pentru un otet de mere cat mai pur, este recomandat sa folosesti apa filtrata sau apa plata.

Pasul 3 – Lasa amestecul la fermentat timp de 2 saptamani

Amestecul astfel pregatit are nevoie de suficient timp, dar si de conditii optime de temperatura pentru a se transforma in otet. Asadar, acopera gura borcanului cu un tifon si foloseste un elastic pentru fixare. In timpul procesului de fermentare se elibereaza gaze, iar astfel amestecul va avea conditiile propice pentru a se dezvolta. Depoziteaza borcanul la intuneric, intr-un spatiu cald, cu temperaturi cuprinse intre 16°C si 26°C si amesteca din cand in cand cu o lingura cu coada lunga.

Pasul 4 – Strecoara lichidul prin sita sau tifon

Dupa ce s-au scurs cele 14 zile, iar amestecul preparat de tine a inceput sa capete un miros de otet, este momentul potrivit sa strecori lichidul si sa indepartezi merele. Poti folosi o sita sau cateva straturi de tifon curat pentru a strecura lichidul.

Pasul 5 – Lasa lichidul strecurat sa fermenteze pentru inca 2 saptamani

Dupa ce ai strecurat cu grija lichidul si ai indepartat fructele fermentate, toarna otetul inapoi in borcan si lasa-l sa continue procesul de fermentare pentru inca 2 saptamani. In acest timp, lichidul isi va definitiva aroma si va forma „mama”, un film format din enzime si proteine ce ofera principalele beneficii ale otetului de mere.

Pasul 6 – Strecoara din nou otetul si toarna-l in sticle

In acest punct, otetul de mere este gata, asa ca nu mai ramane decat sa il pastrezi corespunzator. Foloseste o palnie si o sita pentru a-l turna in sticlele sterilizate in prealabil. Umple recipientele si sigileaza-le bine cu ajutorul unor dopuri tip T. Desigur, poti incepe sa utilizezi imediat otetul obtinut, insa daca doresti sa il folosesti mai tarziu, il poti pastra in aceasta forma pana la 1 an. Daca vrei sa ii prelungesti durata de viata, il poti pasteuriza prin fierbere. La final, nu uita sa adaugi si o eticheta pentru sticla pe care sa notezi data prepararii si valabilitatea.

Dupa cum ai vazut, otetul de mere este usor de preparat chiar la tine acasa! Nu ai nevoie decat de cateva ingrediente si de putina rabdare, insa poti obtine un produs natural, cu un gust savuros, si plin de beneficii pentru sanatate. Daca ai nevoie de accesorii de calitate pentru prepararea si pastrarea otetului, sticle.ro te asteapta cu o selectie variata de borcane, sticle si dopuri! Descopera oferta noastra si pregateste retete delicioase in cele mai bune conditii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *